Sadece Proje Yönetiminde Değil! Departman Yönetimi Dahil Agile Olmak!
- Fahri Sengul
- 21 Haz 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 21 Eyl 2024

“Proje Yönetiminde Agile Metodolojisi” deniliyor. Aslında bu başlık bile konunun özü itibariyle ne kadar farklı anlaşıldığının bir göstergesi. Gerek iş yapış şekli anlamında, gerekse konuları ele alış şekli anlamında bir yandan stratejiyi önceliklerken bir yanda da sektörün/pazarın/yönetimin/iş birimlerinin beklentisine hızlı cevap vermektir Agile. Konuyu sadece proje bazında sınırlandırırsak bu noktada yanılırız.
Peki, Agile yaklaşımın temelinde ne var diye düşündüğümüzde, bence temelde “self-managing” kavramı yatıyor. Ne demek bu “Self-managing”? Cümle anlamı “Kendi kendini yöneten” anlamında. Konuyu biraz daha açmak gerekirse; “Kendi kendini yöneten ekip; bu ekip kimin neyi, ne zaman ve nasıl yapacağına dahili olarak karar verir.”
Bunu yaparken kılavuzları nelerdir? Üst Yönetim beklenti ve Stratejileri, Sektör – Pazar - İş birimi beklentileri vs.'dir.
Peki amaç ürün ortaya çıkarmaksa, ürün nedir? Ürünü, değer sunan her şey olarak tanımlayabiliriz. Net bir sınırı, bilinen paydaşları, iyi tanımlanmış kullanıcıları veya müşterileri vardır. Bir ürün; bir hizmet, fiziksel bir nesne veya daha soyut bir şey olabilir.
Buraya kadar gelmişken bunu kimin yapacağını da kısaca tanımlayalım; “Developers”’lar. Bu alışılageldik üzere yazılımcılar değil tabii ki Agile takımında kullanışlı herhangi bir çıktı üretmekten sorumlu üyeler diyebiliriz ve tabii ki güçlü bir “tek takım” vurgusu ile…
Bu yazıyı DoD'dan bahsetmeden bitirmek istemedim. 😊 “Definition of Done” Yani tamamlanma/teslim kriterleri. DoD‘ın ilgili Sprint’in planlama aşamasında net olarak tanımlanması çok kritik, öyle ki eğer bir “iş Listesi öğesi Bitti Tanımını karşılamıyorsa, yayınlanamaz ve hatta Sprint İncelemesinde sunulamaz. Bunun yerine, ileride değerlendirilmek üzere Ürün İstek Listesine geri döner."
留言